Help Our Team & All Ukrainians to Protect Own Home Donate

Όμορφη σχεδίαση λογότυπου από εταιρείες: 25 φρέσκα λογότυπα διάσημων εμπορικών σημάτων και η ιστορία τους

Είναι περιττό να πούμε ότι ένα λογότυπο παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση μιας εταιρείας. Σήμερα, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τι αγοράζουν, είτε πρόκειται για προϊόν είτε για υπηρεσία. Μαζί με την ποιότητα, οι πελάτες δίνουν προσοχή σε μια σειρά από άλλες πτυχές που αποτελούν μια επιχείρηση, όπως η κοινωνική ευθύνη, η σχέση με το περιβάλλον και η ταυτότητα της επωνυμίας. Με τα χρόνια, μια μάρκα χρησιμοποιεί συνήθως περισσότερα από ένα εμβλήματα. Συνολικά, τέτοια εμβλήματα δημιουργούν ένα οπτικό ρεκόρ της ιστορίας μιας εταιρείας και αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις, τις αξίες και τα ανταγωνιστικά οφέλη της.

Εάν απεικονίσετε ένα διάσημο λογότυπο, θα δείτε ότι ενεργοποιεί ορισμένες συσχετίσεις στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, η “Χρυσή Αψίδα” στο λογότυπο της McDonalds σας κάνει να σκεφτείτε τα ζουμερά cheeseburgers και τα γλυκά McFlurry. Όταν κοιτάζετε το έμβλημα της BMW, το μυαλό σας δημιουργεί την εικόνα ενός πολυτελούς αυτοκινήτου που δίνει έμφαση στην υψηλή κοινωνική κατάσταση του ιδιοκτήτη του. Επιπλέον, ένα λογότυπο διαμορφώνει τη γνώμη σας για μια επιχείρηση και τα προϊόντα της.

Προκαλέσαμε τους εαυτούς μας να διαλέξουμε τα 25 καλύτερα λογότυπα εταιρειών. Λαμβάνοντας υπόψη μια εκπληκτική ποικιλία όμορφων σχεδίων, η εργασία φαινόταν συντριπτική στην αρχή. Ωστόσο, το κάναμε! Δυστυχώς, δεν βρήκαμε τους σχεδιαστές ορισμένων από τα εμβλήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν λογότυπα σε αυτήν τη λίστα που είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών σχεδιαστών. Ορισμένες μάρκες έχουν αλλάξει τα λογότυπά τους τόσες πολλές φορές που έπρεπε να επικεντρωθούμε μόνο στα σχέδια των ορόσημών τους. Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την οπτική γιορτή και να χρησιμοποιήσετε την έμπνευσή σας για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό δικό σας έργο τέχνης!

Nike

Η θρυλική Nike ξεκίνησε ως η εταιρεία εισαγωγών Blue Ribbon Sports. Το 1971, η μάρκα αποφάσισε να επεκταθεί στην παραγωγή αθλητικών υποδημάτων, καθιερώνοντας έτσι τη μάρκα Nike όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Είναι περίεργο να γνωρίζουμε ότι ο ιδρυτής της Nike Philip Knight βρήκε αρχικά το διάσημο σύμβολο «swoosh» ασήμαντο, λέγοντας ότι δεν ήταν μεγάλος θαυμαστής του σχεδίου. Μπορείτε να το πιστέψετε; Ούτε εμείς!

Nike logo history

Το λογότυπο της Nike δημιουργήθηκε από την Carolyn Davidson, η οποία πληρώθηκε μόνο 35 δολάρια για τη δουλειά της! Εμπνευσμένη από την ελληνική θεά Νίκη, η Davidson ήθελε να μεταδώσει την απότομη ταχύτητα και κίνησή της μέσω του εμβλήματος. Το 1978, ο κατασκευαστής παπουτσιών αναθεώρησε το λογότυπό του προσθέτοντας μια πιο τολμηρή γραμματοσειρά και μετατοπίζοντας ελαφρώς το swoosh. Κανείς δεν πίστευε ότι το περίεργο γεωμετρικό σχήμα θα γίνει σύντομα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γραφικά σύμβολα στον κόσμο! Με την πάροδο του χρόνου, το swoosh έγινε αρκετά δημοφιλές για να διώξει το όνομα της εταιρείας από τη σύνθεση του λογότυπου. Δεν είναι κακό για ένα σχέδιο 35 δολαρίων, ε;

Coca Cola

Coca-Cola logo history

Σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι το εμβληματικό λογότυπο της Coca-Cola δημιουργήθηκε από έναν απλό λογιστή με το όνομα Frank Mason Robison! Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του εμβλήματος είναι η κομψή, ρέουσα γραμματοσειρά Spencerian που χρησιμοποιείται συνήθως σε έγγραφα και αλληλογραφία στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1890, η μάρκα αποφάσισε να κάνει το λογότυπό της πιο εξελιγμένο, καλλωπίζοντας το με περίπλοκες μετακινήσεις και στροβιλισμούς. Οι κύλινδροι στο κεφαλαίο «C» έμοιαζαν με νόστιμα κεράσια που κρέμονται από ένα δέντρο. Παρά τις προσπάθειες, το νέο σχέδιο δεν παρέμεινε για πολύ και σήμερα μπορούμε να δούμε το παλιό έμβλημα του Robinson στα μπουκάλια της Coca-Cola. Μερικές φορές, απλά δεν υπάρχει καλύτερο από το αρχικό σχέδιο!

Ford

Ford logo history

Γνωρίζατε ότι η Ford Motor ήταν η τρίτη εταιρεία αυτοκινήτων που ιδρύθηκε από τον θρυλικό Henry Ford; Η πρώτη του δουλειά κατέρρευσε. Όσον αφορά τη δεύτερη εταιρεία του (η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Cadillac) ο Ford την άφησε με τη θέλησή του. Το αρχικό έμβλημα για τη Ford Motor ήταν ένα υπερβολικά διακοσμημένο στρογγυλό εικονίδιο με το όνομα και την τοποθεσία της εταιρείας. Το 1927, με την κυκλοφορία ενός νέου Ford Model А, η μάρκα αποφάσισε να ανανεώσει την εταιρική της ταυτότητα. Τώρα αντιπροσωπεύεται από ένα μπλε λογότυπο σε σχήμα έλλειψης που έχει γίνει συνώνυμο με το καλό γούστο και στυλ.

Apple

Η γραφική ιστορία της μάρκας Apple ξεκίνησε με ένα περίτεχνο έμβλημα που σχεδιάστηκε από τον Ronald Wayne, έναν από τους συνιδρυτές της Apple. Η ιδέα πίσω από το λογότυπο ήταν η επαναστατική ανακάλυψη της βαρύτητας του Νεύτωνα. Μαζί με το όνομα της εταιρείας (Apple Computer Co.), το λογότυπο παρουσίαζε ένα μακρύ απόσπασμα που έλεγε: «Ο Νεύτωνας… ένα μυαλό ταξιδεύει για πάντα μέσα από παράξενες σκέψεις… μόνο». Απογοητευμένος από το σχέδιο, ο Steve Jobs ζήτησε να το αντικαταστήσει με κάτι «όχι τόσο όμορφο». Έτσι ο Rob Janoff εμφανίστηκε με ένα πολύχρωμο λογότυπο με τη μορφή ενός μήλου και το όνομα της εταιρείας μειώθηκε σε “Apple”. Αυτό συνέβη το 1977. Το νέο λογότυπο στόχευε σε ένα νεότερο κοινό και μεταβίβασε τη μοναδική ικανότητα του υπολογιστή να αναπαράγει χρώματα. Ίσως αναρωτιέστε γιατί το μήλο στο λογότυπο έχει ένα δάγκωμα. Η απάντηση είναι πραγματικά αστεία! Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η σύγχυση με το κεράσι!

Apple logo history

Το 1984, με την κυκλοφορία του Apple Macintosh, ο τεχνολογικός γίγαντας αποφάσισε ότι το σύμβολό του είχε γίνει αρκετά διάσημο για να αντιπροσωπεύσει τη μάρκα της Apple από μόνο του. Έτσι αφαιρέθηκε το όνομα της εταιρείας από το έμβλημα. Από το 1984, η Apple είναι πιστή στο εκπληκτικό λογότυπό της, πειραματίζεται μόνο με αποχρώσεις και σκιές.

Pepsi

pepsi logo history

Το 1893, ο Caleb Bradham δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το λογότυπό του προοριζόταν να γίνει ένα εικονικό οπτικό σύμβολο του 20ού αιώνα και να διαμορφώσει τον σύγχρονο πολιτισμό. Το έμβλημα πέρασε τον πρώτο μόνο του μετασχηματισμό το 1962, αφήνοντας τη λέξη «cola». Τώρα το λογότυπο εμφανίζει μόνο τη λέξη «Pepsi» σε ένα στρογγυλό εικονίδιο βαμμένο κόκκινο, λευκό και μπλε. Παρεμπιπτόντως, το στρογγυλό έμβλημα δείχνει ένα πώμα μπουκαλιού Pepsi. Μεταξύ του 1971 και του 2005, ο σχεδιασμός συνεχίζει τον τρόπο του προς την απλότητα, γίνεται πιο απλός και μινιμαλιστικός με κάθε επωνυμία. Κοιτάζοντας τώρα το σύμβολο της Pepsi, μπορείτε να πείτε ότι έχει ακονιστεί στην τελειότητα!

Mercedes-Benz

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα το λογότυπο της Mercedes-Benz (η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν γνωστή ως Daimler Motors Corporation την εποχή εκείνη) ήταν πολύ μακριά από το εμβληματικό τριάκτινο αστέρι. Ο προκάτοχός του ήταν ένα ελλειπτικό εικονίδιο με τη λέξη «Mercedes». Παρεμπιπτόντως, ξέρετε γιατί η μάρκα ονομάζεται “Mercedes”; Ήταν το όνομα της όμορφης κόρης του Gottlieb Daimler! Μόνο επτά χρόνια αργότερα, το 1909, η Daimler κατέγραψε δύο εμπορικά σήματα, ένα αστέρι με τρεις ακτίνες και ένα αστέρι με τέσσερις ακτίνες, με το πρώτο να επιλέγεται τελικά ως το νέο σύμβολο της εταιρείας. Από το 1910, όλα τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz υπερηφανεύονταν για ένα λαμπερό τριάκτινο αστέρι στο καπό τους. Το 1916, το αστέρι μπήκε μέσα σε ένα κύκλο που το έκανε πιο έντονο και κομψό.

Mercedes logo history

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του 1916 και του 1921, το λογότυπο είχε έναν άλλο κύκλο με τη λέξη «Mercedes» γραμμένη στο εσωτερικό του. Το έμβλημα, όπως γνωρίζουμε σήμερα, παρουσιάστηκε το 1921, μόνο για να δώσει τη θέση του σε μια νέα παραλλαγή που μοιάζει με το παλιό σχέδιο του 1916. Το έτος 1926 σηματοδοτήθηκε από τη συγχώνευση δύο γιγάντων της αυτοκινητοβιομηχανίας, της DMG και της Benz & Cie, έτσι γεννήθηκε η εταιρεία Mercedes-Benz. Ένα νέο έμβλημα ήταν ένα καλαίσθητο μείγμα από τα δύο παλιά λογότυπα, το τριάκτινο αστέρι της DMG και το στεφάνι δάφνης της Benz. Τα ονόματα “Mercedes” και “Benz” γράφτηκαν κατά μήκος της εσωτερικής άκρης του κύκλου του λογότυπου. Κομψός και αποτελεσματικός, ο σχεδιασμός χρησιμοποιήθηκε έως το 1996, όταν η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες της και επέστρεψε το μινιμαλιστικό έμβλημα της DMG από το 1921. Και χαιρόμαστε που το έκανε!

McDonalds

Στην αυγή της μεγάλης καριέρας τους, τα McDonald’s ήταν γνωστά ως «McDonald’s Famous Barbeque». Στο λογότυπο του 1940, οι λάτρεις των burger μπορούσαν να δουν το όνομα της εταιρείας, με τη λέξη “Famous” υπογραμμισμένη δύο φορές. Το 1948, η επωνυμία άλλαξε σε ” McDonald’s Famous Hamburgers”, μετά από μια μεγάλη αλλαγή της επωνυμίας. Μεταξύ 1948 και 1953, η εταιρεία χρησιμοποίησε τον αστείο σεφ Speedee ως τη μασκότ της. Το 1960, η McDonald’s παρουσίασε τις περίφημες “Χρυσές Αψίδες” με τη μορφή του γράμματος “M.” Δημιουργήθηκε από τον Stanley Meston και οι Αψίδες ήταν καταδικασμένες για να γίνουν ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σήμα συνώνυμο με το λαχταριστό fast food.

McDonalds logo history

Ωστόσο, το ταξίδι του εμβλήματος της McDonald’s δεν τελείωσε ακόμη. Το 1968, ο ηγέτης του fast food απλοποίησε το γράμμα «М» και ζωγράφισε τη λέξη «McDonald’s» σε μαύρο χρώμα. Μόνο το 1983, η McDonald’s βρήκε το ιδανικό γραφικό σήμα που γνωρίζουμε πλέον τόσο καλά, με το λευκό λογότυπο και το χρυσό “M” σε κόκκινο φόντο. Το 2003, αποφασίστηκε να προστεθεί το σύνθημα “I’m lovin it” στο “M”. Στο πλαίσιο της εκστρατείας επανασχεδιασμού του 2006, η αλυσίδα εστιατορίων αποφάσισε να αφαιρέσει τις υπερβολικές λεπτομέρειες από το έμβλημά της, επιτρέποντας στις εμβληματικές Χρυσές Αψίδες να μιλήσουν για ολόκληρη την μάρκα.

Levi’s

Levis logo history

Επί του παρόντος, το έμβλημα της Levi’s υπάρχει σε δύο εκδόσεις, ένα μινιμαλιστικό λευκό και κόκκινο λογότυπο και ένα λογότυπο με δύο άλογα. Το λογότυπο των αλόγων φαίνεται στα μπαλώματα των τζιν της Levi’s για να τονίσει την υψηλή ποιότητα και αντοχή τους. Η ιδέα για το κόκκινο λογότυπο γεννήθηκε μόλις το 1940 ως μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού ανταγωνιστών. Το 1969, η Levi’s παρουσίασε ένα άλλο έμβλημά της με τη μορφή φτερών νυχτερίδας, με τη δημιουργία του Walter Landor & Associates. Στους ένθερμους οπαδούς της μάρκας τζιν το αρχικό σχέδιο δεν άρεσε λιγότερα από τα άλλα δύο. Τα λογότυπα της Levi’s μοιάζουν με μια μεγάλη, δυνατή οικογένεια, δεν συμφωνείτε;

Burger King

Burger King logo history

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα γρήγορου φαγητού στον κόσμο, η Burger King κατάφερε να δημιουργήσει μια έξυπνη, περίπλοκη εικόνα της μάρκας. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Burger King τα McDonald’s είναι ίσως η μόνη μάρκα που μπορεί να το κάνει καλύτερα. Ωστόσο, το να χάσεις από έναν ανταγωνιστή όπως η McDonald’s δεν είναι καθόλου ντροπιαστικό! Όσο για την ιστορία του λογότυπου του Burger King, όλα ξεκίνησαν με ένα πολύ περίπλοκο έμβλημα που έδειχνε έναν βασιλιά (ναι, τον ίδιο τον Burger King!) να κάθεται με υπερηφάνεια πάνω σε ένα burger. Αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες διαφημίσεις, ο αστείος χαρακτήρας δεν κράτησε πολύ. Το 1969, ο βασιλιάς ανατράπηκε από… δύο μισά ψωμάκια. Η εικόνα αποδείχθηκε τόσο καλή που έκτοτε χρησιμοποιείται στο έμβλημα του Burger King. Παρ’ όλα αυτά, το 1998, το λογότυπο άλλαξε ελαφρώς, κερδίζοντας έναν μπλε κύκλο και ένα μαγνητικό 3D εφέ.

Google

Google logo history

Η ποικίλη ιστορία του λογότυπου της Google δεν ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό, το 1997. Η πρώτη έκδοση του σημερινού εμβλήματος της Google δημιουργήθηκε στο GIMP από τον Sergey Brin, συνιδρυτή του γίγαντα πληροφορικής. Η προσθήκη του θαυμαστικού στο όνομά της ήταν η προσπάθεια της Google να μιμηθεί το σχέδιο της Yahoo!. Συνειδητοποιώντας ότι η αντιγραφή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια τόσο ισχυρή μάρκα όπως η Google, η Ruth Kedar αφαίρεσε το θαυμαστικό το 2000. Η βελτιωμένη εταιρική εικόνα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα και διήρκεσε μέχρι το 2010. Το 2015, η Google παρουσίασε την πιο πρόσφατη έκδοση του λογότυπου που εξυπηρετεί σαν ένα πολύ καλό παράδειγμα γραφικής τελειότητας.

Warner Bros.

Γνωστό σε κάθε λάτρη του κινηματογράφου, το σύμβολο της ασπίδας έχει κολλήσει στο λογότυπο της Warner Bros. μέσα από τα καλά και τα κακά. Το 1923, το πρώτο έμβλημα χαρακτήρισε τη συντομογραφία «WB» με τη μορφή ασπίδας. Το πάνω μέρος του λογότυπου χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του στούντιο ταινιών. Το 1929, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να αντικαταστήσει τη φωτογραφία με τις λέξεις “Warner Bros. Pictures Inc.” Ακολουθώντας την μινιμαλιστική τάση, το 1936-37, η Warner Bros. αφαίρεσε όλο το κείμενο από το σχεδιασμό της. Το 1937, η εικόνα της ασπίδας είχε τρισδιάστατη εμφάνιση. Το 1948, μετά τις πρώτες έγχρωμες ταινίες, η εταιρεία μετέτρεψε το μονοχρωματικό λογότυπό της σε έγχρωμο. Μεταξύ του 1948 και του 1967, η ασπίδα ήταν βαμμένη μπλε και κίτρινο και τα ογκώδη γράμματα «WB» φαινόταν σαν να είναι κατασκευασμένα από χρυσό.

warner

Το 1967, η WB είδε δραστικές αλλαγές καθώς έγινε ιδιοκτησία της εταιρείας ταινιών Seven Arts. Η περίφημη ασπίδα έγινε πιο απλή και γωνιακή σε μορφή, με το όνομα Seven Arts κάτω από αυτή. Τρία χρόνια αργότερα, το 1970, η Warner Bros – Seven Arts εξαγοράστηκε από την Kinney National Company. Τώρα ήταν το όνομα «A Kinney National Company» που κυριάρχησε στο έμβλημα. Για μικρό χρονικό διάστημα το 1972, η Warner Bros. χρησιμοποίησε ένα λογότυπο που μοιάζει με το παλιό του σχέδιο του 1948. Την ίδια χρονιά, ο σχεδιαστής Saul Bass ήρθε με ένα ολοκαίνουργιο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1984. Το νέο σχέδιο ήταν πιο απλό από τους προκατόχους του, με το θρυλικό “W” στυλιζαρισμένο ώστε να μοιάζει με τρεις τεμνόμενες γραμμές. Το 1984, η εταιρεία ταινιών επέστρεψε στο μπλε και κίτρινο σχέδιο του 1948, προσθέτοντας περισσότερη ζωή στα χρώματα της. Τα τελευταία χρόνια, το λογότυπο έχει υποστεί μικρές αλλαγές, όπως ο πειραματισμός με αποχρώσεις και κινούμενα σχέδια.

IBM

ibm logo history

Το λογότυπο της IBM γεννήθηκε στα τέλη του 1924, όταν η εταιρεία Computing-Tabulation-Recording Company άλλαξε το όνομά της στο πιο πιασάρικο «International Business Machines». Λογικά, η αλλαγή ονόματος οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην οπτική ταυτότητα της εταιρείας. Ένα περίπλοκο έμβλημα CTR από το 1911 ακολούθησε ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο. Το νέο κυκλικό εικονίδιο περιείχε τις λέξεις «International Business Machines» σε σχήμα υδρόγειου. Το 1947, μετά την τεχνική αναβάθμιση της εταιρείας, το έμβλημα αντικαταστάθηκε με ένα μινιμαλιστικό λογότυπο «IBM». Το 1956, ένας διάσημος σχεδιαστής ο Paul Rand έκανε τα γράμματα να φαίνονται βαρύτερα, τονίζοντας την υψηλή κατάσταση και την άψογη φήμη της επιχείρησης. Το 1972, μετά από τεράστιες αλλαγές στη στρατηγική τοποθέτησης της μάρκας, ο Rand έπρεπε να επανεξετάσει το λογότυπο. Η νέα ριγέ σχεδίαση σημαίνει ταχύτητα, ευελιξία και δυναμική.

NASA

NASA logo history

Το πρώτο NASA αποκαλύφθηκε το 1958 όταν η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής αναδιοργανώθηκε σε NASA. Όπως αποδεικνύεται, η NASA δεν έχει ένα αλλά τρία εμβλήματα: μια πινακίδα (το λεγόμενο “Κεφτεδάκι”), το λογότυπο (γνωστό και ως “σκουλήκι”) και τη σφραγίδα. Η σφραγίδα έκανε μια πραγματικά αστρική «καριέρα»: εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Eisenhower και αργότερα μεταποιήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Kennedy.

Microsoft

Microsoft logo history

Αντανακλώντας τις τελευταίες τάσεις σχεδίασης εκείνης της εποχής, το αρχικό λογότυπο της Microsoft βγήκε το 1975 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1979. Το 1980, η επίδοξη εταιρεία υπολογιστών επέλεξε ένα πιο απλό και κομψό έμβλημα, με τις λέξεις «Microsoft» γραμμένες σε μία γραμμή. Το 1982, το κοινό είδε ένα μεταμορφωμένο λογότυπο της Microsoft με ένα υπερβολικό, εντυπωσιακό γράμμα “O.” Οι υπερασπιστές της μάρκας αγαπούσαν το νέο σχέδιο τόσο πολύ που η ακύρωσή του το 1987 προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Το οπτικό ιστορικό της εταιρείας συνεχίστηκε με ένα συνοπτικό λογότυπο Packman που συνέταξε ο Scott Baker. Μια κάθετος μεταξύ των γραμμάτων «О» και «S» προκάλεσε άμεσες σχέσεις με την ταχύτητα και την ανάπτυξη. Τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και οι αρχές της δεκαετίας του ’00 ήταν η ακμή του γίγαντα της πληροφορικής, με το μίνιμαλ λογότυπο να μπαίνει στη λίστα με τα κορυφαία γραφικά σύμβολα του κόσμου.

Adidas

Adidas logo history

Ο Adi Dassler ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα. Αυτός αποφάσισε να βάλει τις τρεις ρίγες στα παπούτσια Adidas για να τα καταστήσει εύκολα αναγνωρίσιμα ανάμεσα σε ανταγωνιστικές μάρκες. Με τον καιρό, το γραφικό έγινε ένα πλήρες λογότυπο που παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για πολλά χρόνια. (Το μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο με το οποίο πειραματίστηκε η Adidas ήταν η μορφή των γραμμών.) Τη δεκαετία του ’60, ο Adi Dassler και η σύζυγός του Käthe βρήκαν ένα άλλο έμβλημα που έδειχνε ένα τρίφυλλο. Το 1997, ο Γερμανός κατασκευαστής παπουτσιών παρουσίασε το νέο εταιρικό του σύμβολο, με τρεις λοξές ρίγες να σχηματίζουν ένα απότομο βουνό. Το βουνό απεικόνιζε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία και τους στόχους που επιδιώκει.

Starbucks

Το 1971, αναζητώντας έμπνευση για την ταυτότητά τους, οι ιδρυτές του Starbucks ανακάλυψαν μία ξύλινη γκραβούρα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η γκραβούρα έδειχνε μια όμορφη σειρήνα (γοργόνα) με δύο ουρές. Αυτή η εικόνα προοριζόταν να γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία της σύγχρονης γραφιστικής. Χρησιμοποιώντας το εύρημα ως πρωτότυπο, ο Terry Heckler σχεδίασε ένα έμβλημα με μια γυμνή γοργόνα που φορούσε ένα στέμμα. (Είναι περίεργο να σημειωθεί ότι τότε η εταιρεία καφέ ήταν γνωστή ως Starbucks Coffee, Tea and Spices.) Αργότερα, ο Heckler πρόσθεσε μερικές εκλεπτυσμένες πινελιές στο έργο του. Ο πρώτος επανασχεδιασμός πραγματοποιήθηκε το 1987 όταν οι II Giornale και Starbucks συγχωνεύθηκαν σε ένα εμπορικό σήμα.

Starbucks logo history

Το 1992, ο Heckler επανεξέτασε το σχέδιό του. Τώρα η γοργόνα φορούσε ένα μυστηριώδες χαμόγελο και οι δύο ουρές της έγιναν λιγότερο αισθητές. Το 2011, μια ολόκληρη ομάδα σχεδιαστών συνδύασε τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους για να βελτιώσει περαιτέρω το εμβληματικό έμβλημα. Το λογότυπο έριξε τον εξωτερικό του κύκλο και άλλαξε το χρώμα του φόντου από μαύρο σε ένα πιο αισιόδοξο πράσινο. Μια τέτοια τολμηρή σχεδιαστική λύση ήταν ένα λογικό βήμα καθώς πάνω από 40 χρόνια ύπαρξης της εταιρείας η γοργόνα έχει γίνει ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο. Ακόμα και οι λάτρεις του τσαγιού μπορούν να το αναγνωρίσουν με τα μάτια κλειστά!

Volkswagen

volkswagen logo history

Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία Porsche διοργάνωσε διαγωνισμό για να βρει τον καλύτερο σχεδιασμό για ένα νέο αυτοκίνητο Volkswagen. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Franz Reimspiess, ένας σχεδιαστής που, μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων του, αναβάθμισε τον κινητήρα για ένα μοντέλο Beetle στη δεκαετία του ’30. Το αρχικό ασπρόμαυρο έμβλημα είχε τη συντομογραφία «VW» και μια σβάστικα ως αντανάκλαση του τότε κυβερνώντος καθεστώτος του Χίτλερ. Το δεύτερο λογότυπο δεν χρησιμοποιούσε σβάστικα και έμοιαζε περισσότερο με ρόδα αυτοκινήτου παρά με ανεμιστήρα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αυτοκινητοβιομηχανία εξαγοράστηκε από τους Βρετανούς που τη μετονομάστηκαν σε Beetle και αναθεώρησαν το λογότυπο. Ενώ η συντομογραφία VW επέζησε της λογοκρισίας, ο κύκλος αφαιρέθηκε λόγω της σχέσης του με τη ναζιστική σημαία. Ωστόσο, η βρετανική διοίκηση απέτυχε να βρει αγοραστές για το εργοστάσιο της Volkswagen και έπρεπε να το επιστρέψει στη γερμανική κυβέρνηση. Με την πάροδο του χρόνου, η μάρκα αυτοκινήτων έριξε το μαύρο και άσπρο χρώμα και έκανε το έμβλημά της μπλε και ανοιχτό γκρι.

VISA

VISA logo history

Το λογότυπο VISA δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η εταιρεία. Στο αρχικό έμβλημα, το εμπορικό σήμα ήταν διατεταγμένο σε δύο γραμμές, με δύο κεφαλαία γράμματα βαμμένα μπλε και δύο μικρά βαμμένα κίτρινα. Το 2006, η εταιρεία άλλαξε σε μια πιο εμφανή και αναγνωρίσιμη γραμματοσειρά. Το 2014, το κίτρινο αφαιρέθηκε από το έμβλημα, αφήνοντας το λογότυπο μονοχρωματικό. Σήμερα, μπορείτε να δείτε το νέο εικονίδιο σε όλο το υλικό μάρκετινγκ και διαφήμισης που σχετίζεται με τη VISA και πιστεύουμε ότι φαίνεται κομψό!

Shell

Shell logo history

Αντλώντας έμπνευση από τη φύση, ο γίγαντας πετρελαίου Shell έκανε το κοχύλι της θάλασσας το εταιρικό του σύμβολο. Η εξέλιξη του λογότυπου της Shell δείχνει πώς η εταιρεία μετακινήθηκε από μια περίπλοκη εικόνα σε ένα απλοποιημένο σχήμα που μιλά από μόνο του. Στα τέλη του 1900, το έμβλημα είχε ένα ασπρόμαυρο σχέδιο. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, το 1948, η εικόνα ήταν βαμμένη κόκκινη και κίτρινη. Αυτή η επιλογή παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη για δεκαετίες, με το όνομα της εταιρείας να αλλάζει τη θέση του από καιρό σε καιρό. Το 1999, η πολυεθνική εταιρεία αποφάσισε να αφαιρέσει το όνομά της από το έμβλημα, στηριζόμενη μόνο στο κέλυφος για αναγνώριση.

LEGO

LEGO logo history

Δημιουργήθηκε το 1932, το πρώτο έμβλημα της Lego ήταν ένα καλό παράδειγμα μινιμαλισμού στη γραφιστική. Ήταν ένα λογότυπο που περιελάμβανε μόνο το όνομα της εταιρείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ιδρυτής της μάρκας Ole Kirk Christiansen αποτίει φόρο τιμής στην πόλη του Billund που είχε επίσης ένα απλό έμβλημα. Το 1936, ο κατασκευαστής παιχνιδιών πρόσθεσε χρώμα στο λογότυπό του κάνοντάς το να μοιάζει με ουράνιο τόξο (ή ένα φωτεινό, εντυπωσιακό παιχνίδι). Το 1950, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί το όνομα “LEGO” σε έναν κύκλο και να προστεθούν οι λέξεις “Billund Danmark.” Τρία χρόνια αργότερα, το 1953, η LEGO παρουσίασε ένα νέο λογότυπο με ογκώδη λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Το 1956, η λέξη “System” προστέθηκε στο εμπορικό σήμα και η λέξη “LEGO” κέρδισε ένα μαύρο περίγραμμα για μεγαλύτερη οπτική γοητεία. Το 1973, αγωνιζόμενη για την απλότητα, η εταιρεία παιχνιδιών αφαίρεσε τη λέξη «System» και πρόσθεσε ένα άλλο περίγραμμα, κίτρινο αυτή τη φορά. Το έμβλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα χρησιμοποιείται από το 1998 και συνδέεται με τη χαρά και τη διασκέδαση για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Hewlett-Packard Company (HP)

hp logo history

Μπορείτε να πιστέψετε ότι το λογότυπο της Hewlett-Packard επέζησε σχεδόν αμετάβλητο από το 1939; Το 2011, έγιναν συζητήσεις για να γίνει η εικόνα πιο δυναμική σχεδιάζοντας διαγώνιες γραμμές με τα γράμματα “H” και “P.” Ωστόσο, αυτές οι ιδέες παρέμειναν στο χαρτί (που είναι, πιθανώς, προς το καλύτερο). Το λογότυπο ενημερώθηκε τελικά το 2016. Τώρα χρησιμοποιεί στρογγυλεμένα γράμματα “H” και “P” σε γαλάζιο φόντο.

Gap

Gap logo history

Μεταξύ 1969 και 1986, η διάσημη μάρκα ενδυμάτων δεν χρησιμοποιούσε παρά το όνομά της ως το εταιρικό της σύμβολο. Δεν υπάρχει σχεδόν καλύτερο παράδειγμα λογότυπου, αν μας ρωτήσετε! Στη συνέχεια, η λέξη “GAP” τοποθετήθηκε σε ένα μπλε ναυτικό τετράγωνο. Απλό αλλά αποτελεσματικό, το λογότυπο αγαπήθηκε τόσο από τους οπαδούς της μάρκας που η προσπάθεια της εταιρείας να το αλλάξει το 2010 προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες στα κοινωνικά δίκτυα. Ευτυχώς, η εταιρεία ρούχων άκουσε τους πελάτες της και επέστρεψε στο παλιό λογότυπό της.

Canon

Canon logo history

Στοιχηματίζουμε ότι μόνο οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Canon γνωρίζουν ότι το αρχικό λογότυπο της Canon είχε την Kwannon, τη θεά του ελέους που σέβονται οι Βουδιστές. (Παρεμπιπτόντως, στις πρώτες μέρες της, η μάρκα Canon ήταν γνωστή ως Seiki Kogaku Kenyudho.) Επιπλέον, η θεά έδωσε το όνομά της στην πρώτη κάμερα της Canon. Μετά από μια τεράστια επιτυχία το 1935, η ιαπωνική εταιρεία φωτογραφίας αύξησε την παραγωγή της και ανανέωσε την ταυτότητά της. Ως αποτέλεσμα, το 1956 το κοινό είδε το περίφημο κόκκινο λογότυπο που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

BMW

BMW logo history

Ο θρύλος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW (Bayerische Motoren Werke GmbH) ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κατασκευαστών κινητήρων αεροσκαφών το 1916, των Rapp Motorenwerke και Flugmaschinenfabrik που άνηκαν στον Gustav Otto. Το πρωτότυπο για το εμβληματικό σύμβολο της BMW ήταν ένα στρογγυλό έμβλημα που χρησιμοποιούνταν από τη μάρκα Rapp-Motorenwerke. Εμφάνιζε ένα άλογο και τη λευκή και μπλε βαυαρική σημαία. Το λογότυπο της BMW περιείχε δύο λευκά και δύο μπλε τεταρτημόρια μέσα σε έναν μαύρο κύκλο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία, που δεν έπρεπε πλέον να κατασκευάζει εξοπλισμό για στρατιωτικούς σκοπούς, ξεκίνησε να εξερευνά τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι εκπληκτικό πόσο μοιάζουν το σύγχρονο λογότυπο της BMW και ο προκάτοχός του από το 1917! Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν χρειάστηκε να βελτιώσει τον ήδη ιδανικό σχεδιασμό. Η πιο αισθητή αλλαγή πραγματοποιήθηκε το 2000 όταν το έμβλημα κέρδισε ένα τρισδιάστατο εφέ που τραβάει την προσοχή.

Audi

Audi logo history

Για το πρώτο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1932, η Audi εμπνεύστηκε από τα ελικοειδή, κομψά σχήματα της αρ νουβό. Το 1932, για να μειώσει τα αυξανόμενα έξοδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Audi συγχωνεύτηκε με άλλους τρεις κατασκευαστές αυτοκινήτων, τις DKW, Horch και Wanderer. Μια τόσο σημαντική δομική αλλαγή οδήγησε σε ένα νέο σχεδιασμό λογότυπου με τους τέσσερις επικαλυπτόμενους κύκλους που όλοι γνωρίζουμε. Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις ενωμένες εταιρείες που τώρα αποτελούσαν μέρος της Auto Union AG. Το 1965, η επιχείρηση άλλαξε το όνομά της σε Audi και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Volkswagen. Το 2009, για να γιορτάσει την 100ή επέτειό της, η Audi αναθεώρησε το διάσημο λογότυπό της καθιστώντας το ακόμα πιο εκλεπτυσμένο και όμορφο. Το λατρεύουμε!

Έχετε μια ιδέα για το μελλοντικό σας λογότυπο;

Το Logaster προσφέρει μια τεράστια ποικιλία εικονιδίων σε μια ποικιλία στυλ. Περιηγηθείτε στην ατελείωτη βάση δεδομένων μας και επιλέξτε το καλύτερο λογότυπο για την εταιρεία σας!

Για περισσότερα εκπληκτικά λογότυπα, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο!

author_image

Ειδικός μάρκετινγκ περιεχομένου στο Logaster. Γνωρίζει τα πάντα για τις επιχειρήσεις και μοιράζεται ευχαρίστως τις γνώσεις της με άλλους. Παθιασμένη με τις ιστορίες επιτυχίας διάσημων εμπορικών σημάτων. Παίρνει συνεντεύξεις από τους σημαντικούς πελάτες της Logaster.

Πλήρες Πακέτο Ταυτότητας Εμπορικού Σήματος

Χρησιμοποιήστε τον κατασκευαστή λογότυπων Logaster για να προωθήσετε γρήγορα την εταιρία σας. Πληκτρολογήστε το όνομα της επιχείρησής σας και αποκτήστε ένα επαγγελματικό πακέτο επωνυμίας σε 60 δευτερόλεπτα! Δοκιμάστε μας — είναι εύκολο!

At least 3 characters long.